Jan van Meerveld: Te druk om te leven…

In 2004 beleefde ik een hoogtepunt. Ik werd uitgeroepen tot ondernemer van het jaar. Ik runde twee bedrijven en met Heliflights maakte ik het vliegen met een helikopter bereikbaar voor iedereen. Binnen twee jaar domineerde het bedrijf de helikoptermarkt, maakte veel omzet en leefde ik als twintiger in een jongensdroom.

Ik genoot van mijn werk en maakte door het werk van alles mee. Door mijn bedrijf kwam ik in aanraking met de jetset. Politici, artiesten en zakenmensen; iedereen wilde graag gebruik maken van onze diensten en bouwde snel een uniek netwerk op. Hiermee realiseerde ik allerlei persoonlijke doelen en leidde voor de buitenwereld een ‘succesvol’ leven.

Op de uitreiking van de MKB Ondernemer van het Jaar-Award in het vijf-sterren-hotel Krasnapolsky, tikte iemand uit mijn directe omgeving op m’n schouder. ‘Knap gedaan’, zei hij. Ineens drong tot mij door waar mijn bezieling op gebaseerd was, waar ik al die jaren zo hard voor gewerkt had.

Erkenning…

Dat eerste compliment voor alles wat ik deed maakte duidelijk: het was één grote jacht naar erkenning en gezien worden. En ondanks mijn succes, werd ik maar niet gelukkiger. Ik had een goede tijd, maar vanaf dat moment van bewustwording nam het gevoel van leegte verder toe.

Kortom: ik was knetter druk, maar miste finaal mijn levensopdracht.

Alles wat voor jezelf is, maakt je ten diepste nooit gelukkig. Dat is wat ik heb moeten leren. We zijn druk met zekerheden te verwerven, groei en status. Nog iets meer geld, zodat we daarna meer ruimte krijgen om in vrijheid te leven. Maar het is een illusie. Ik had er een sabbaticaljaar voor nodig om mij te realiseren dat ik onbewust aan het overleven was. Ik zat zelf niet aan het stuur van mijn leven, terwijl ik dacht dat ik goed bezig was en in control was.

Vanuit de drukte van het leven, zijn we ons vaak niet bewust van wat onze invloed is. Of zou kunnen zijn. Ik ben gaan inzien dat het leven niet om mijzelf draait en mijn behoefte aan erkenning. Ik mag met mijn leven verschil maken in het leven van mensen om mij heen. Dat verschil geeft doel en richting aan mijn leven en heeft leegte vervangen voor diep geluk!

Waar het voor mij mee begon was mijn verantwoordelijkheid thuis. De eerste drie jaar van het leven van mijn inmiddels tien jarige zoon was ik er wel bij, maar eigenlijk nooit echt aanwezig. Mijn energie en focus ging op in mijn werk en mijn jacht naar succes en gezien worden. Nu wil ik een goede en aanwezige vader zijn. Daarnaast laat ik mijn leven niet meer beïnvloeden door uiteindelijk onbelangrijke bezigheden, maar vul ik mijn dag met waardevolle ontmoetingen en probeer ik bewust te leven en doelgericht verschil te maken in mijn omgeving.

Deze wereld heeft mannen nodig die het anders doen. Mannen die niet leven voor zichzelf of status, maar genieten van het leven en dit uitdelen in hun omgeving. Ik geloof dat je in dezelfde omgeving waar je nu bent en dingen die je doet, een ander leven kunt leiden.