Blog René Ruitenberg – Mannendag 19 maart as

Ik miste toewijding voor de belangrijkste race, de Elfstedentocht

Eind december 1996 begon het te vriezen. Hard te vriezen. En mijn hart begon sneller te kloppen. Op 29 december werd de eerste wedstrijd op natuurijs uitgeschreven, de Hollands Venetiëtocht. Op 4 januari werd de Elfstedentocht verreden. It giet oan! Ik had alleen één probleem. Ik was een goede marathonschaatser, ik won mijn wedstrijden, maar voor de Elfstedentocht was ik niet klaar.

Ik had niet goed genoeg getraind voor deze specifieke 200 kilometer wedstrijd en dat kwam omdat ik eigenlijk niet meer geloofde dat de Elfstedentocht ooit nog zou komen. Ik miste toewijding voor de belangrijkste race.

Toch stond ik te boek als één van de favorieten. De mediagekte in de dagen voorafgaand aan die vierde januari was ongelofelijk. Alle camera’s waren op me gericht en het voelde heerlijk. Ik kwam in contact KPN. Als ik tijdens de wedstrijd met een mobiele telefoon, wat toentertijd helemaal hip was, zou bellen, kon ik 25.000 gulden verdienen. Zodra het licht was geworden en ik de camera naast me zag rijden, pakte ik de telefoon uit m’n zak en begon te bellen. Nou ja, ik begon te praten. Ik was al een paar keer gevallen en de telefoon deed het allang niet meer. Yes, kassa, was het enige dat ik kon denken.

Het was de wedstrijd van mijn leven, de Elfstedentocht, en ik was bezig met commerciële deals. Ik kon met deze wedstrijd en alle aandacht financiële klappers maken. Het was de wedstrijd van mijn leven, maar ik slaagde er niet in op dat moment mijn bestemming te volgen, namelijk zo hard mogelijk schaatsen en willen winnen. Mijn identiteit op dat moment was niet wat van binnen kwam, maar wat ik van buitenaf liet binnen komen.

Dit is het cruciale verschil. Op de mannendag zal ik spreken over de drie vrienden van Daniël. Zij bogen niet voor het beeld van Nebukadnezar, ze braken ermee. Met kracht, vastberadenheid, overtuiging. Ik boog wel, voor de roem rondom de Elfstedentocht, maar had ermee moeten breken.

Wat heeft macht over jou? Onder welke invloed leef jij? Ik leefde onder invloed van de eer en het geld en miste mijn bestemming. Dat was mijn beeld. Wat is de jouwe?

Mannendag

Ben jij er bij, op 19 maart? Sprekers Jan Pool, Hans Maat en René Ruitenberg maken je bewust van de positie van de man in zijn omgeving en dagen je uit om levensveranderende stappen te zetten. Opgeven doe je via www.manunited.nl/mannendag en is geheel gratis.