Blog Hans Maat, Mannen met invloed

Veel mannen zijn lang niet zo gelukkig als zij zich voordoen. Misschien zijn velen wel teleurgesteld. De dromen die ze ooit hadden als jongere om iets achter te laten, iets te verwerkelijken wat groter was dan zij zelf, lijken vervlogen en hebben plaatsgemaakt voor een huis -met hypotheek- , boompje en beestje op de oprit. En wellicht een vrouw die zich afvraagt waarom hun man zo zuchtend meegaat naar verjaardagen, zich terugtrekt in de schuur of gedecideerd meedoet aan de wekelijkse kerkgang.

Misschien een tikkeltje overdreven. Maar toch: wie droomde niet van grote dingen ondernemen, van succes en een avontuurlijk leven?

In mijn contact met mannen kom ik veel teleurstelling tegen en een enorme hunkering naar bevestiging. En dat begrijp ik heel goed, want ik ken dat zelf ook. De twintigersdip, dertigers-burnout en veertigers-midlife-crisis is de ontdekking dat het niet gaat om macht, status, seks of een goedgevulde bankrekening. De bekende katholieke priester Henri Nouwen zou zeggen dat dit de antwoorden zijn die de wereld geeft op existentiële vragen, de vragen naar je betekenis. Als je onder invloed bent van halve waarheden als: je bent wat je doet, je bent wat je hebt, je bent wat anderen van je vinden, dan maakt dat meer kapot dan je lief is.

Echte invloed die jou, je huwelijk en gezin, je buurt, dorp, stad of land verandert; dat is de invloed die God je wil geven. Tenminste, als je Hem de kans geeft om jou te transformeren naar je werkelijke bestemming. Wil jij je laten veranderen door God?

Voor mij is geloven meer en meer een avontuur. Het is spannend om het koninkrijk van God te betreden. Een andere invloed, die van liefde en opoffering, maar ook van kracht en heldenmoed. Het Koninkrijk is niet zozeer een kwestie van woorden, zegt Paulus, maar van kracht. Het is echt power als je ziet hoe de kracht van God mensen totaal veranderd in hun opvattingen. Als huwelijken worden hersteld, zieken worden genezen en als bestemmingen worden gevonden.

Ik heb ontdekt dat God mij gebruikt om anderen in hun bestemming te zetten door de Heilige Geest. Dat er transformatie optreedt zodra ik vrijmoedig en in geloof risico’s neem en bid. In de kerk en op straat.

Nu ben ik niet bijzonder, want ik geloof dat elke man is bedoeld om met God het verschil te maken. Ik vind echt dat wij met God krankzinnig mooie en grote dingen mogen doen. Grotere werken, noemt Jezus dat. Werken die zijn voorbereid en waar jij alleen in kan wandelen. Ik denk dat wij mannen zijn geschapen om Gods autoriteit te dragen en uit te dragen en zo anderen te transformeren. Met Jezus als stille kampioen aan onze zijde.

Wil je echte invloed? Dan is het antwoord: meer van de Heilige Geest in je leven. Dat wordt een leven waarin het draait om Jezus. Waarin je als zoon van Vader leert liefhebben en ontvangen. Dat bevrijdt je uit je zelf gekozen isolement en uit verkeerde patronen en banden. Dat geeft een frisheid in je leven die je nog niet kende.

Er is vooral moed voor nodig om dit te erkennen. Om je schaamte te overwinnen en te erkennen dat je het zelf niet goed redt. Binnenkort is er een mannendag. Ik zou het wel een daad van moed vinden als je daar komt, niet omdat het bij je past, maar omdat je ziel van binnen dorst naar God en meer vrijheid. Om Hem te ontmoeten. Dat gaat zeker gebeuren want ik ken de Heilige Geest als uitermate trouw; Hij komt altijd weer opdagen.

Nu jij nog!

Hans Maat is directeur van het Evangelisch Werkverband en één van de sprekers op de Mannendag van ManUnited. Ben jij er bij, op 19 maart? Sprekers Jan van Meerveld, Jan Pool, Hans Maat en René Ruitenberg maken je bewust van de positie van de man in zijn omgeving en dagen je uit om levensveranderende stappen te zetten. Opgeven doe je via www.manunited.nl/mannendag.